WT – история


WINGTSUN е китайско бойно изкуство, създадено преди около 250 години от будистката монахиня Ън Муи, на която й трябвала нова система, чрез която да може да се защити от физически по-силните от нея противници. Според легендата тя получила инспирация/ вдъхновение за създаването на WINGTSUN, след като наблюдавала схватка между лисица и жерав.

Така с революционната идея, основаваща се не върху собствената сила, тя успяла да се противопостави на по-силни физически от нея Кунг-Фу бойци. Първа нейна ученичка станала младата Им Винг Тсунг (“прекрасна пролет”), така било дадено и името на новия стил.

WT се преподавало от поколение на поколение, тайно и само в рамките на семейството, или на тесен приятелски кръг. Пръв дръзнал да “отвори” стила за масите Ип Ман (Ip Man), но той приемал само китайци за свои ученици

Най-известен ученик на живелия през 19-ти век майстор бил Брус Лий (Bruce Lee). Ип Ман бил много уважаван майстор в средите на бойните изкуства за времето си, дори до днес той остава, като най-известния ГМ по WINGTSUN. След неговата смърт стилът се разпространил по целия свят.