image

Интернационален Семинар Сигунг Х. Й. Раймерс 2016

На 22.04, 23.04 и 24.04.16 се проведе годишното ни мероприятие със Сигунг Х. Й. Раймерс, в трите интензивни дни имахме дългоочакваната инструкторска тренировка, на която Сигунг Х.Й. Раймерс обърна особено внимание на следващото поколение от инструктори, разясни в детайл формите и даде насоки на всеки. Тази година имахме и гост интруктор от Германия: Мартин Шмидерер, първа техническа степен Винг Тсунг. Инструкторите имаха възможността да обменят опит и същевременно да се мотивират допълнително. На първия инструкторски ден обърнахме особенно внимание на видовете удари във Винг Тсунг и спаринг програмите. Обляти в пот и адреналин приключихме първия ден от семинара с много усмивики и вдъхновение.

Съботата, семинар за всички- Винг Тсунг е толкова многопластов и разнообразен. Мотото беше приложни техники, индивидуално и групово практикуване. На този ден взеха участие всички членове на ‘’WING TSUNG WMAA-BULGARIA’’ като хора пристигаха от всички краища на България. Това е и най-дългият ден от цялата програма, тъй като продъжи повече от 4 часа интензивни тренировки. Бяха проверени форми, знанията по-програмите и бе проведен изпит за съответната степен. Всички успяха да защитят своите степени и успешно да продължат пътя си нагоре във Винг Тсунг. Втория ден завърши с малко травми, пот и усмивки.

На следващия ден, ескрима. Все повече са интересуващите се от филипинската фехтовка…, интензивно и разнообразно и приложно го направи Сигунг Х.Й. Раймерс за участниците. Всички успяха също така да защитят и своята степен по Ескрима, много успешно! Като Сигунг Х.Й. Раймерс ни напомни, че е препоръчително степените по Винг Тсунг и Ескрима да вървят успоредно. Множеството финални групови упражнения вдигнаха адреналина на всички до предел.

Следваха децата, те традиционно показаха формите и уменията си пред Сигунг. Този път той поиска от тях освен координация на движенията и приложност на техниките с крака и ръце. Малките последователи се представиха отлично и го впечатлиха с ангажираността си.

Oсвен защитените степени по програмите от учениците Стефан Николов дългогодишен частен ученик на Сифу Хедер взе успешно първа част на първа техническа степен, а Сихинг Георгиев главен инструктор защити първа част на втора техническа степен, на техническите степени Сигунг Х.Й. Раймерс отдели специално внимание и ги остави да се докоснат до дълбочината на Винг Тсунг, показа и проведе класически изпит, както никога до този момент. Формите за двамата и основните техники се показаха от дрyга светлина, те разбраха кое прави разликата между ученик и инструктор, а тя е проста… Осъзнато практикуване. Тазгодишното идване на Сигунг Х.Й. Раймерс не мина и без вече традиционната вечеря с инструктори и поканени от Сифу Хедер. Събота вечер беше време за спокоен разговор със Сигунг Х.Й. Раймерс, време за излизане от формата и оставяне малко на близкия контакт с майстора, който непринудено разказваше за случки от историята на стила, време за да черпиш от извора. Разговора беше непринуден и хубав, изпълнен с легенди, случки и планове за бъдещето. Сигунг Х.Й. Раймерс за пореден път показа на живо какво е да си грандмайстор не само в залата, но и в живота.